AikiBudo

AIKIBUDO, by training to grow as a person

BUDO teaches people RESPECT

AIKIBUDO is als vele andere Japanse kunsten een moderne en vredige vorm van traditionele en oude martiale (= vecht) kunst.

 

De principes van het AIKIDO zijn ontwikkeld door    O-Sensei (= grootmeester) Morihei Ueshiba.

Hij hechtte er veel waarde aan, dat agressiviteit onder controle brengen belangrijker is dan deze te vernietigen.

 

 

AIKI(BU)DO technieken zijn karakteristiek door haar harmonieuze bewegingsvorm en balans en als zodanig een compleet systeem tot persoonlijkheidsvorming. In fysiek opzicht geeft AIKI(BU)DO een harmonieuze ontwikkeling aan het lichaam. Technisch juist uitgevoerde bewegingen geven stabiliteit aan het lichaam. De AIKI(BU)DO technieken bevorderen een juist gebruik van harmonierende energie en geven een ontwikkeling van correcte reflectie. AIKI(BU)DO technieken lijken door de manier waarop 2 beoefenaars samen bewegen net een soort dans, met als einddoel elkaar onder controle te brengen. Aikibudo techniek

AIKIBUDO bewegingen zijn cirkel of spiraalvormig.

AIKIBUDO bewegingen hebben eveneens een sterke relatie tot de bewegingsvormen van een zwaardvechter, de hand van de AIKIBUDOKA wordt op de zelfde manier gebruikt als een zwaard.

 

AIKIBUDO is dus een sierlijke vechtkunst die opvalt door cirkelende bewegingen, waarna een tegenstander door middel van worpen en/of klemmen onder controle wordt gebracht.

 

Alain Floquet (Parijs, 1939) is de grondlegger van deze stijl, die pas sinds 1980 AIKIBUDO heet.

 

 

Meer over de historische achtergronden vind je onder “Geschiedenis en ontwikkeling van het AIKIBUDO“.
AIKIBUDO is met recht een remix en bevat onder meer elementen van aikido, jiu-jitsu en kobudo (wapentechnieken). Dit leentje-buur spelen is een van de sterke punten van AIKIBUDO: het maakt niet uit waar een techniek vandaan komt, als hij maar werkt. Bij AIKIBUDO zijn de volgende technieken belangrijk:

  • bevrijdingstechnieken (tehodoki)
  • valtechnieken (ukemi)
  • lichaamswendingen en -verplaatingsen (tai-sabaki)
  • werptechnieken (nage-waza)
  • controletechnieken (osae-waza)
  • technieken met wapens

De kracht en uitdaging van het AIKIBUDO zit in de combinatie van de technieken. Niets is vast omschreven. De AIKIBUDOKA ziet iedere situatie als uniek en vindt een passende oplossing.

KOM EENS KIJKEN, OF BETER DOE EENS EEN PROEFLES MEE.

Voor meer informatie over onze lestijden klik hier.